Categorized | Land Rover Servisi

Kış Hazırlıkları

Posted on 15 Åžubat 2011 by admin

Gençler Land Rover Servisi – Faydalı Bilgiler
Kış Hazırlıkları

Kışa hazırlıksız yakalanmamak için mutlaka püf noktalarına dikkat edin ve aracınızı iyi bir kontrolden geçirin.

Aşırı soÄŸuk, kar ve buz, sürüşü çok tehlikeli hale sokabiliyor. Herhangi bir zamanda sürücünün başına geldiÄŸinde sorun olmayan bir olumsuzluk, kış ÅŸartlarında ölümcül olabiliyor. Bu sebeple, koruyucu kış bakımı büyük önem taşıyor. Karlı kış ÅŸartlarında hasar ve yaralanmalı kazalardan korunmanın en iyi yolunun, ´mecbur kalmadıkça taşıt kullanmamak´ olduÄŸu bildiriliyor. Uzmanlar, bakımlı bir araçla kış ÅŸartlarında sürüşün çok zevkli olduÄŸunu belirterek, en iyi planlama kılavuzunun, aracın kataloÄŸu olduÄŸunu bildiriyor. Uzmanlar, “KataloÄŸu okuyarak, imalatçının önerilerine ve servis takvimine uyunuz. Kışın hızlı araç kullanmayınız. Kötü havalarda mümkünse yola biraz daha erken çıkınız” önerisinde bulunuyor.

Uzmanlar, sürücülerin kışa girmeden önce alması gereken bazı önemli tedbirleri şöyle sıralıyor:

Normalde çok iyi çalışmayan bir motorun, kötü hava ÅŸartlarında çok daha zor çalıştığını veya hiç çalışmayabileceÄŸini vurgulayan uzmanlar, motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa, iyi bir serviste ayarlattırılmasını öneriyor. Uzmanlar, yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, depoya ayda bir kez bir ÅŸiÅŸe buz önleyici katık eklenmesi gerektiÄŸini ifade ederek, “Yakıt deponuzu yarıdan fazla dolu tutun. Dolu tutulan yakıt deposu, borulardaki donmayı önleyecektir” diyorlar. Uzmanlar, motorun yağını ve yaÄŸ filtresinin de katalogda belirtilen sürelerde (genellikle her 5 bin-10 bin kilometrede bir) deÄŸiÅŸtirilmesi gereÄŸine dikkat çekiyor. SoÄŸutma sisteminin, iki yılda bir tamamen boÅŸaltılıp yıkanarak tekrar doldurulması gerektiÄŸini kaydeden uzmanlar, motor tamamen soÄŸumadan radyatör kapağının açılmaması gerektiÄŸini bildiriyor. Uzmanların bir diÄŸer tavsiyesi de, termostatın çalışıp çalışmadığı, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarının kontrol edilmesi veya ettirilmesi yönünde.

Aküye dikkat!

lk harekete geçme zorluklarına karşı ateÅŸleme sisteminin kontrol ettirilmesi gerektiÄŸini belirten uzmanlar, cam sileceklerinin ve camların da temiz tutulması konusunda uyarıyor. Uzmanlar, aşınmış, sertleÅŸmiÅŸ sileceklerin deÄŸiÅŸtirilmesi gerektiÄŸini vurguluyor. Aküleri kışın oldukça zor bir görevin beklediÄŸini hatırlatan uzmanlar, soÄŸuk motoru çevirmek için çok daha fazla enerji gerektiÄŸine dikkat çekerek, “Kışa girmeden önce akünüzü kontrol ettiriniz. Zayıfsa ÅŸarj ettiriniz veya eski ise deÄŸiÅŸtiriniz. Sizin yapabilecekleriniz, kutupları ve kablo baÅŸlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, baÄŸlantıları sıkmak olabilir. EÄŸer kapakları açılıyorsa, akünün içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir, eksikse saf su ekleyebilirsiniz. Akü yüzeyindeki artıklara dokunmayınız, akü ile çalışırken gözlük ve lastik eldiven giyiniz” diyorlar.

Sıkı kontrol

Uzmanlara göre, tüm lambaların kontrol edilmesi ve çalıştıklarından emin olunması gerekiyor. Lambaların üzerini kaplayan yol kirlerinin ıslak bezle temizlenmesi gerektiğini söyleyen uzmanlar, görüş azaldığında mutlaka farların yakılmasını öneriyor. Kaçaklara karşı egzoz sisteminin kontrol ettirilmesi gereğine işaret eden uzmanlar, gövde ve döşemede küçük delikler olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini bildiriyor. Uzmanlar, aracın kapalı garajda çalıştırılarak ısıtılması durumunda, egzoz dumanının ölümcül olabileceği uyarısında bulunuyor. Uzmanlar, lastik dişlerinin durumunun kontrol edilmesi gerektiğini de ifade ederek, aşınmış lastiklerin kışın kullanılmasının büyük sorunlar açabileceğini kaydediyor. Lastik basınçlarının ayda bir (soğukken) kontrol edilmesi gerektiğini de hatırlatan uzmanlar, frenlerin bir tarafa çekmesinin, tehlikeli kaymalara sebep olabileceğini de belirtiyor.

Karda Sürüş Teknikleri

Tüm sürücülerin korkulu rüyası olan kar ve buzlanmaya karşı yapılması gerekenler o kadar da zor değil.

Hemen hemen tüm sürücülerin korkulu rüyası haline gelen kar ve buzlanmaya karşı güvenli sürüş için yapılması gerekenleri yeterince biliyor musunuz?

Kötü hava şartlarında güvenli sürüş için, sürüş tekniğinin yanında, araçta bulundurulması gereken malzemeler de önemli rol oynuyor. Bu arada karlı ve buzlu havada trafiğe çıkacak sürücülerin sürüş stilini yol ve hava şartlarına uydurmk ve her zamankinden daha dikkatli araç kullanmak büyük önem taşıyor.

Sürüş teknikleri

  • Bir kazadan kaçınmanın en iyi yolu önceden tahmin etmektir. Bu nedenle önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini normalin iki katına çıkarın. Manuel ÅŸanzımanlı araç kullananlar debriyaj pedalını dikkatli kullanmalı, pedalı sertçe bırakmamalı. Otomatik ÅŸanzımanlı araç kullananlarsa hızlanmalarda asla gaz pedalına sonuna kadar basmamalı.
  • Buzlu ya da karla kaplı bir yokuÅŸ inerken mümkün olduÄŸunca motorun frenleme gücünden faydalanılmalı, belirli aralıklarla fren pedalına hafifçe basılmalı.
  • Cam ve silecek süpürgeleri arasına karton koyarak soÄŸuk gecelerde sileceklerin donup cama yapışmasını önlemeye çalışın.
  • Camlar buÄŸulandığında ise yan camlardan birini hafifçe aralayın, havalandırmayı en sıcak konuma getirin, fanı en yüksek hıza getirip ön cama yönlendirin.
  • SaÄŸlam bir çekme halatı, takoz, yedek ampuller, eldiven ve sizi sıcak tutacak yedek giysiler acil durumlardan kurtulmanızı kolaylaÅŸtıracaktır.
  • Öndeki aracın izinden giderek patinaj riskini azaltabilirsiniz.
  • Kar küreÄŸi, buz kazıyıcısı ve buÄŸu çözücü spreyler otomobilini açık havaya park eden sürücüler için en gerekli ekipmanlar arasında yer alıyor.
  • Yolda kaldığınızda açlığınız bastıracak ve enerji verecek bir paket çikolata da otomobilde bulunmalı.

Gerekli malzemeler

Karlı havalarda emniyetli sürüş için araçlarda bulundurulması gereken malzemeler:

  • Zincir, takoz ve çekme halatını mutlaka aracınızda bulundurun: Kar üzerinde tutunmayı saÄŸlayan zincir, kış günlerinin en önemli yardımcılarında birisidir. Ancak zincirin takılmasında dikkat edilmesi gereken noktalar mevcuttur. Eski tip zincirleri takmak zaman ve araç gereç açısından yeni tiplerle karşılaÅŸtırıldığında oldukça zahmetlidir. Eski tip zinciri tekerleÄŸe takabilmek için önce aracı krikoyla kaldırmak, ya da zinciri yola sererek aracı üzerine çıkarmak gerekir. Lastik tam olarak zincirin üzerine çıktığında dışta kalan baklalara üstteki halkaları takmak ve gergilerle sabitlemek gerekiyor. Zincir takma sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli konuysa zincirdeki baklaların tamamının aynı yönde durması ve herhangi bir dönmenin olmaması. Aksi halde zincir birkaç metre sonra kopabiliyor. Takmatik zincirleri takmak için zincirin kasnak görevini üstlenen çelik tel ya da halatın lastiÄŸin üst tarafından geçirilmesi, baÄŸlantı kancalarının takılması ve gergi lastiÄŸiyle sabitlenmesi yeterli oluyor. Dikkat edilmesi gereken en önemli konuysa, zincir takılı haldeyken 100-200 metre kadar gidip sonra durarak, zincirin yerleÅŸmesiyle oluÅŸan boÅŸlukları, gergileri yeniden ayarlayarak ortadan kaldırmak. Böylece zincir tekerleÄŸi tam olarak saracağı için maksimum güvenlik saÄŸlanmış olacaktır.
  • Buz kazıma aleti ve buz çözücü: Isıtıcınız ve buz çözücünüz camlarınızı buzdan ve kardan arındırmak için yeterli olmayabilir. Ä°yi bir buz kazıyıcı ve ön cam için buz çözücü, kalın buz tabakasını temizleyerek camınızdan uzak tutmaya yardımcı olabilir.
  • Yedek silecek lastiÄŸi: Kar ve buz, silecek lastiÄŸinin camla temas eden yüzünü kolaylıkla tahrip ederek hasara uÄŸratabilir. Yanınızda bir takım yedek silecek lastiÄŸi bulundurmanız ve lastiklerinizi altı ayda bir deÄŸiÅŸtirmeniz gerekli.
  • Akü güçlendirme paketi: Akünüz soÄŸuÄŸa dayanamaz ya da kazara akünüzü boÅŸaltacak olursanız; taşınabilir akü güçlendirme paketi yola devam etmeniz yardımcı olabilir.
  • Yakıt sistemi antifrizi: Otomobilinizin yakıt kanallarında biriken nem, soÄŸuk havada donarak sizi zor durumda bırakabilir.Yakıt deponuza düzenli aralıklarla yakıt sistemi antifrizi dökerek nemi otomobilinizin yakıt sisteminden uzak tutun.
  • Battaniye ve öbür temel gereçler: Ne kadar çok önlem alırsanız alın, yine de kış mevsiminin hava koÅŸullarında yolda kalabilirsiniz. Otomobilinize eski battaniyeler koyarak kendinizi koruyun. Ayrıca sizi sıcak tutacak giysiler, cep fenerleri ve iÅŸaret fiÅŸeklerini de unutmayın.

Comments are closed.

Advertise Here
Advertise Here